Dobre praktyki dla odpowiedzialnych właścicieli jeży

1. Jeżowe mieszkanie powinno być duże- podstawową aktywnością każdego jeża jest bieganie/ruch i należy mu zapewnić możliwość realizacji tej potrzeby również poza wybiegiem (który proponujemy jeżowi jak tylko mamy taką możliwość). Za optymalny można przyjąć wymiar terrarium 120x60x(h)40 cm, a im większe tym lepsze. I powinno to być terrarium optymalnie z płyty meblowej, ewentualnie szklane. Klatka nie nadaje się na dom dla jeża – szczebelki stanowią zagrożenie dla niezbyt sprawnych łapek i  jeże mają tendencje do wciskania głowy między pręty i uszkadzania/wypadania gałek ocznych. Ponadto w klatce jeż jest narażony na przeciągi i spadki temperatur, co stanowi dla niego śmiertelne zagrożenie (hibernację skutkującą śmiercią).

2. W jednym terrarium zawsze powinien zamieszkiwać tylko jeden jeż. Są to zwierzęta silnie terytorialne i to, że samice ewentualnie się tolerują nie oznacza, że funkcjonują w takim układzie komfortowo, a nam zależy na szczęściu jeża!

3. Podajemy pokarm zróżnicowany, dbając o zachowanie proporcji:

• Białko nie więcej niż 35%
  • Tłuszcz nie więcej niż 20% (optymalnie nie więcej niż 15%)
  • Włókno nie mniej niż 2%

Trzymanie się wskazanych proporcji sprawia, że jeże będą żyły długo i zdrowo. Zbyt duża zawartość białka w diecie poskutkuje na dłuższą metę kłopotami z nerkami i ich chorobami. Zbyt duża zawartość tłuszczu oprócz otłuszczenia i otyłości skróci sprawne działanie wątroby Waszego jeża.

4. Jako podłoże stosujemy dywaniki/VetBedy/podkłady jednorazowe unikając ściółek naturalnych.

5. Dbamy aby jeżyk zawsze miał dostęp do świeżej wody. Dostęp do karmy na stałe nie jest wskazany.

6. Bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniej temperatury i zaopatrzenie się w sprzęt, który awaryjnie temperaturę podtrzyma.
Utrzymujemy optymalnie 24-25 stopni Celsjusza  (nie mniej niż 22 st.). Spadek temperatury na kilka godzin poniżej wartości wskazanej skutkuje hibernacją, która u jeży pigmejskich jest równoznaczna ze śmiercią.

7. Każdy opiekun sprawdza codziennie czy jeż ma ciepły brzuszek, czy dopisuje mu standardowy apetyt i czy wypróżnia się. Jeżeli w jakiś dzień zachowanie jeża odbiega od normy, udaje się do weterynarza specjalisty.

8. Nie należy eksperymentować z podawaniem jeżowi wysoko przetworzonego pokarmu ani w sposób nagły zmieniać rodzaju pokarmu. Nowości pokarmowe wprowadzamy stopniowo, w małych ilościach.

9. Nie należy łączyć samicy i samca nierozważnie ani spotykać jeży na wybiegu dla zabawy.

10. Jeże pigmejskie potrafią dobrze funkcjonować z innymi zwierzętami łagodnie usposobionymi, jednak absolutnie nie w jednym terrarium, a jedynie podczas kontrolowanego wybiegu. Jednakże nie zaleca się kontaktów międzygatunkowych.

11. Podstawową potrzebą jeży pigmejskich jest ruch poprzez bieganie. Najlepszą formą zapewnienia możliwości wybiegania jest duży wybieg. Jednak często nie mamy możliwości zapewnić jeżowi wybiegu codziennie. Wówczas bardzo ważne jest zapewnienie jeżykowi dostępu do dysku lub kołowrotka (z pełną misą o średnicy minimum 28 cm).

12. W ramach zabiegów pielęgnacyjnych obserwujemy pazurki jeża i w razie potrzeby obcinamy je. Najlepiej do tego celu sprawdzają się cążki do skórek dla jeży.

13. Jeżeli jeż się ubrudzi w pierwszej kolejności próbujemy przemyć go chusteczkami nawilżonymi. Jeżeli konieczna jest kąpiel wodna to stosujemy preparaty hipoalergiczne w neutralnym ph, bezzapachowe – optymalnie sprawdzają się emulsje dla ludzi z atopową skórą dodawane do wody bez konieczności spłukiwania. Nie pozostawiają tłustej warstwy na naskórku co przeciwdziała namnażaniu się bakterii, a jednocześnie pięknie nawilżają.

14. Rutynowe wizyty weterynaryjne: jeżeli mamy w domu inne zwierzęta – raz na pół roku, a jeżeli nie – raz na rok zabieramy jeżyka oraz próbkę odchodów na badanie pod kątem obecności pasożytów. Jeżeli zostają wykryte, dokonujemy odrobaczenia. Starsze jeżyki, tj. po 3-cim roku życia kontrolujemy bardziej wnikliwie, sprawdzamy jamę ustną i uzębienie jeża.

15. Suplementacja – jeże to wybredne zwierzęta i nie jesteśmy w stanie dopilnować idealnego zbilansowania diety. Jednocześnie jeże potrzebują sporo witamin i minerałów do prawidłowego funkcjonowania, szczególnie witamin z grupy B. Polecana jest zatem suplementacja.